آناتومی و فیزیولوژی پوست

سرتیتر ها

آناتومی و فیزیولوژی پوست

پیش از آنکه درباره خدمات متخصصان پوست مطلبی بیان کنیم، بهتر است اطلاعاتی در خصوص آناتومی و فیزیولوژی پوست داشته باشیم، و پس از آن نوع پوست خود را بشناسیم و در جهت زیباترشدن و جوان ماندن آن اقدام کنیم.

پوست یکی از ارگانهای حیاتی بدن است که بدون آن هیچ موجودی قادر به ادامه حیات نیست. پوست بعنوان وسیعترین عضو زنده بدن، درحقیقت یکی ار پیچیده ترین، جالبترین و پرکارترین اعضاء نیز به شمار می آید. 

دستاوردها و تحقیقات انجام شده در زمینه شناخت ساختار و عملکرد پوست در بدن طی دهه گذشته از مجموعه مطالعات دو قرن اخیر بیشتر و مؤثرتر بوده است .

پوست قسمت پوششی و محافظ بدن است و یک شانزدهم وزن بدن را تشکیل می دهد. پوست طبیعی به رنگ صورتی و به نظر یکنواخت و نرم است و در لمس نه خیلی خشک و نه بیش از حد مرطوب است. ضخامت پوست بنا به عواملی از قبیل جنسیت، سن و محیط زندگی متغیر است.

پوست اولین سد دفاعی و وسیعترین ارگان بدن بوده و سطح آن در یک مرد بالغ ۷۵ کیلوگرمی حدود ۱٫۸ متر مربع است. وظایف متعدد و مهمی را بر عهده دارد و از جمله این وظایف میتوان به ایجاد سد مکانیکی در مقابل عوامل و پاتوژن های خارجی، تنظیم حرارت بدن، تنظیم آب و الکترولیت ها و شکل دادن ظاهر فرد اشاره کرد.

علاوه بر این پوست یک ارگان حسی است و از طریق گیرنده های مختلف حسی موجود در آن، فرد با پیرامون خود ارتباط برقرار می کند. پوست از دو لایه تشکیل می شود، لایه سطحی که اپی درم است و بر روی غشاء پایه قرار می گیرد و خود ۵ لایه دارد.

عمیق ترین لایه اپی درم از یک لایه سلول زاینده تشکیل می شود که تنها لایه زنده است (سلول های بازال). در لابه لای سلول های بازال ملانوسیت ها قرار می گیرند که ملانین می سازند و رنگ پوست به سبب وجود ملانین است. لایه عمیق تر پوست درم نام دارد و از دو لایه تشکیل می شود.

درم پاپیلر لایه سطحی و درم رتیکولار لایه عمقی آن را تشکیل میدهد. درم حاوی عروق خونی و لنفی و الیاف کلاژن و الاستین و سلول های ایمنی است. ضمائم پوست شامل فولیکول مو، غدد چربی و عرق در درم قرار دارند. این ضمائم اگرچه در درم قرار دارند ولی جدار خارجی آنها توسط سلول های اپیتلیال زاینده( شبیه عمقی ترین لایه اپی درم) مفروش شده است.

در مواردیکه اپی درم کاملا از بین رفته ولی قسمتهایی از درم سالم باشد همین سلول های اپی درمال ضمائم پوست هستند که به همراه اپی درم پوست سالم اطراف، منشا اپی درم جدید خواهند بود. غشاء اپیتلیالی پوشاننده ضمائم پوستی حاوی ملانوسیت هم می باشد. غدد چربی و عرق با ترشحات خود پوست را نرم و لطیف و تازه نگه می دارند.

از لحاظ پاتولوژی سه لایه در پوست وجود دارد:

1. اپیدرم: از عمق به سطح 4 لایه دارد : الف) لایه بازال ب) لایه سنگفرشی ج) لایه دانه دار د) لایه شاخی

2. درم: دو جزء پاپی و رتیکولار دارد.

3. ساب کوتیس: چربی زیر درم بوده و محافظ ارگان های داخلی است.

 

 

چقدر مفید بود ؟
100%

توسط 01 کاربر

مرتب‌سازی بر اساس

  • تصویر آواتار

    زهرا قانع

    توضیح کامل بود

    کاملا علمی و مفید

    شهریور ۲۳, ۱۴۰۲

برای این آیتم یک بازخورد بنویسید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

چقدر مفید بود ؟